Om mig

Mitt foto
Sweden
Tänk om man kunde göra allt det man ville? Tänk om det fanns tid? Livet mitt i livet kan ibland trava på så man glömmer att det är just detta ögonblick som är livet...Jag vill försöka fånga drömmarna i livet och hålla dem levande, om inte annat bara för idag...

fredag 18 oktober 2013

Sista kvällen

Och sista dagen... Tanken var en promenad i närområdet men när vi var klara med frukosten och på väg ut kom gratis bussen till stan så vi tog den klockan elva. Sen blev set ännu en fantastisk Shanghai dag att njuta av och lägga på minnet. Vi var på ett riktigt mysigt ställe på förmiddagen med massor av hantverksbutiker och småshopparvav olika slag. Jag skulle ju inte löpa något mer så jag höll hårt i plånboken. Det blev en julklapp till syrrans svärfar och några armband för hyfsat pris till mig mest för att hon satt och gjorde dem på plats och för att jag är  svag för hantverk. Mitt i den här byn/ området fanns restauranger och barer så vi år lunch också. God minnestrone soppa för mig...
Sen hade vi bokat bord på en lyxkrog vid the Bund med utsikt över Pudongskyline. Vi var lite tidiga så det blev en stunds promenad på gågatan där och tillfälle att njuta av skymningen... Och tillfälle till ytterligare fotografier och häpnad över arkitekturen. Så maffig! 
På restaurangen som var en tapas restaurang, fanns väldigt lite vegetariskt. Det skurade med att jag beställde in alla vego rätter och blev sjukt mätt. Sen drack vi vin och drinkar så jag inte kunde lösa notan utan fick låna pengar... Inte bra... För att kompensera snodden ag visst ätpinnarna och en liten porslinsgris till mina vänners förskräckelse. Kanske lite mycket av det goda? 


Nu är allt packat (jag med uppenbarligen) och klart för avfärd. Det är väldigt sorgligt och vemodigt just nu. Har inte alls lust att avsluta den här fantastiska resan. 

Tur att maken och barnen finns där hemma och väntar. Och nya kissekatten, och lilla pållen...annars hade det varit outhärdligt.

torsdag 17 oktober 2013

Börjat nedräkning

Det känns inte alls som om jag är klar med kina! Trots att vi fullmatat våra 11 dagar med massor av kultur, shopping, livsnjutning och sånt som bara kan räknas in i kategorin "spännande" eller "trångt". Kina är stort, vackert och fult. Kontrasterna är enorma mellan det rika och det fattiga. Idag gick vi tillexempel genom ett bostadsområde som hade gator smalare än 50 cm och var smutsigt och trångt för att fem minuter senare stå vid lyxaffärer på en shoppinggata. 

Jag köpte en vinterjacka till Natta som var så fin i kvalitén att jag beslöt att köpa en till mig med. Så vi gick tillbaka till marknaden och eftersom jag prutat rejält sist och kom med fler som också ville köpa fick vi en hel femma till på priset! Hon var väldigt glad och tacksam och jag kände att jag inte ville pruta mer på priset än jag gjort. Hoppas den håller några säsonger men för 400 är jag nöjd om jag är varm ett tag.

För övrigt hade jag fått nog av shopping och har väskan packad med sjalar, jackor och presenter. Det har gått mycket pengar men har varit värt vart enda öre! Kanske inte uggleväskan i tyg för 40 kronor som jag köpte för att vara snäll. Och det mesta av reskassan har gått till mat, transporter, inträden och upplevelser.

I morse var en av semesterns höjdpunkter. Vi gick upp strax efter fyra på morgonen och åkte till The Bund för att se soluppgången över Pudongskyline. Strandpromenaden var först tom men fylldes eftersom av folk som tränade och flög med drake. Vänliga människor som hälsar och vinkar, stolta över sig själva och sina aktiviteter.

Efter en och en halv vecka i Kina har jag fått en helt ny uppfattning om landet. Visserligen ser jag fortfarande nedsmutsning, naturförstöring och diktaturregim. Men också harmoniska människor, en nästan stressfri stadsmiljö och en gammal och spännande kultur. För mig har Kina varit lika med Himmelska fridens torg, det finns men också otroligt mycket annat. 

Efter soluppgången åt vi frukost på ett flott 30-tala hotell innan vi åkte vidare till Lu xian park där vi satt länge och tittade på människor som utövade olika traditionella träningsformer och danser. I pyjamasen med svärd och solfjäderfläktar... Inte en turist... På nästa ställe däremot var bara turister och så trångt! Vi tittade bara kort runt på matstånden med små sparvar och krabbor på pinne innan vi gjorde ett besök på dumplingrestaurangen för lunch klockan 11. Sen var det som sagt shopping innan vi kom hem och gick till innomhuspoolen. Kommer verkligen att sakna att ha så mycket kvalitetstid med mitt tjejgäng och det känns väldigt trist att lämna Lovisa igen även om hon säkert kommer hem till sommaren och hälsar på.


onsdag 16 oktober 2013

Oj det går fort...

Nu är det bara två dagar kvar. Det har gått så fort även om det känns som en evighet. Vi är så väldigt aktiva och Beijing var ju nästan hyperakrivt! Vi har tagit det betydligt lugnare i Shanghai, åtminstone varannan dag...

Igår till exempel var vi på antikmarknad och promenerade runt i riktigt spännande kvarter som inga västerlänningar hittar till. Lovisa har gått ett par fotokurser och har massor av spännande platser att ta oss till. Det var lite kallt och mycket blåsigt så vi frös lite. Vi har haft fantastiskt väder och varmt, upp mot 27 grader tidigare så 17 igår var jobbigt. 

Vi var också på en bokgata och jag köpte lite konstböcker. Jag hade bett mr Bob att skriva ner namnet på två berättelser han berättade för oss. Jag hade lappen med och visade i flera affärer men de fanns inte som sagoböcker. Sen hittade jag den ena på engelska med bilder så då blev jag väldigt glad:)

Vi anslutande dagen med att gå till klubbhusets innomhuspool med bubbelbad och bastu så till slut blev vi varma. Sen drack vi lite bubbel och ett par flaskor vin till maten så vi var varma när vi la oss.

Idag tog vi det ännu lugnare då vi var lite extra trötta/bakis. Vi gick till en lokal fakemarknad. Köpte bara lite döskallepärlor och armband och lite jasmin the. Dagens största behållning var nog kanske den indiska maten eller kaffet på Costas. Nej förresten det bästa idag var att vi gick tillbaka till skönhetssalongen för manikyr och naturligtvis ingick ett glas vitt gott vin. 

Lovisa gick hem för lite kvalitetstid med barnen och vi promenerade hem. Köpte med lite kinesisk yoghurt som är god men full av antibiotika, och vårrullar till mig. Har alltså hållt den vegetariska kosten förutom den där hamburgaren i Beijing då det inte fanns något annat att välja på, inte ens sallad fanns där. För övrigt smakar det bra med vegetariskt. Och magen mår väldigt bra när jag inte ätit så mycket kött men även mindre mjöl. Tror kanske att det bli till att kolla upp om det är något jag inte tål, Cia är ju allergisk mot massor så det är väl inte osannolikt.

Gott har vi det i varje fall och bortsett från att vi turats om att vara lite köriga i magen och trötta har ingen blivit sjuk ännu. 

Imorgon ska vi hå upp kö 4 för en heldag i Shanghai. Soluppgång vid Podong skyline, en park, och några fler kulturupplevelser. Sen sista shoppingen på stora marknaden. Har köpt massor av små presenter till i jul och lita annat smått och gott . Nu saknas bara en vinterjacka till mig om det blir pengar över. Det är dyrare än man tror att äta och transportera sig så det blir inte mycket över...


tisdag 15 oktober 2013

Tillbaka i Shanghai

Beijing var fantastiskt spännande men Shanghai är både vackrare och lättare att vara i. Tex finns det toapapper här. Och en del människor kan engelska. Hade vi kommit vilse i Beijing hade vi aldrig kommit hem! Ingen förstod ett ord engelska.

Första dagen tillbaka blev en dag full av upplevelser. Vi firade två som fyllt fyrtio. Började dagen med att gå till poolen och bada, sola och dricka vitt vin. Underbart vackert. Blå pool med sandstrand och sandbotten på halva, små öar och barer runt. Palmer och höghus... Läcker kombination. 
Efteråt åkte vi till en spasalong och fick lyx pedikyr! Vackra naglar och skön massage. Jag somnade faktiskt vilket nästan aldrig händer... Och så fick vi mer vitt vin. Kanske därför? Två glas innan lunch.



Till lunch blev det en vegosallad med vitt vin innan vi åkte vidare till pedong. Det var en otroligt överväldigande känsla att komma upp ur tunnelbanan och se alla hus som reser sig över marken. 
Vi åkte upp i kapsylöppnaren som är världens högsta utkiksplats i en byggnad. 
100 våningar upp, över 400 meter, såg man staden sträcka ut sig till horisonten. Vi var där på kvällen och såg först skymningen och sen nattljusen över Shanghai. Det var mäktigt.




Efter den upplevelsen åt vi middag på Lost heaven, en lyxrestaurang med mat från södra Kina. Traditionell inredning och klädsel på servitriserna förhöjde och även alla blommor i kopparbaljor och vid handfaten. 

Efter maten gick vi upp på övervåningen för en drink. Det var nog den mest intressanta upplevelsen. Att sitta under bar himmel med Shanghais skyskrapor över sig i den miljön... Träinredning i asiatisk stil, lite rökelse, vacker belysning i vattendrag och bambu som växte runt om... Och så dricka Cosmopolitan till tonerna av klubbmusik.  

Dagen efter tog vi det lugnt med ett besök på fakemarknad och lunch i ett mysigt lågbyggt kvarter som heter french consession. Mycket gott och trevligt. 

Idag ska vi gå på antik, bok och nån annan marknad innan bi åker till nästa mysiga kvarter och äter lunch. Konstigt nog har jag inte lagt på mig trots mycket gott att äta och dricka. Kanske för att vi promenerar och för att jag äter vegetariskt.