Om mig

Mitt foto
Sweden
Tänk om man kunde göra allt det man ville? Tänk om det fanns tid? Livet mitt i livet kan ibland trava på så man glömmer att det är just detta ögonblick som är livet...Jag vill försöka fånga drömmarna i livet och hålla dem levande, om inte annat bara för idag...

lördag 10 januari 2015

Behandling

På måndag ska vi börja renovera i källaren. Eller inte vi...nån annan och inte i källaren utan under. De ska bila upp golvet och lägga nya avloppsrör. Snacka om att gräva ner skitpengar. För vår del innebär det att vi ska ha tömt hela källaren på saker och möbler. Karl har gjort ett fantastiskt jobb och flyttat garderober och tömt våra förråd. Jag tog tag i stallskåpet och flyttade upp alla kläder till vardagsrummet och ringde runt för att hitta nåt ställe som tar emot begagnad utrustning. Ska åka och lämna in ridkläder och annat till second sadel  på tisdag. Häst sakerna har jag lagt upp på Facebook och fått sålt ett par saker redan. Just nu vill jag bara bli av med det jag inte behöver.

Annars har dagen varit ganska slapp. Det blåser ute så jag hade ingen lust alls att ge mig ut. Efter maten var vi tvungna för vi har bokat in en bioligt behandlare som skulle komma klockan sju. Hon var punktlig, ung men verkade seriös. Manne gillade henne och var bara lite misstänksam mot maskinen till en början. Hon gav tre 10 minuters behandlingar men lite tid emellan och kände igenom kroppen lite också mest för att lära känna honom tror jag. I slutet stod han och sov och hängde i grimman. Jag har läst på lite om den här metoden och den verkar faktiskt seriös. Sen om det hjälper på Mannes sena eller inte återstår att se. Hon ska i varje fall komma fem dagar nu och sen fem gånger till innan vetrinäråterbesöket som är bokat till 17 februari. 

Vi passade på att städa bort julen från stallet och sopa lite extra när vi väntade. Det blir ju lite barr när man tar ner gammalt granris. Ska försöka komma ihåg att ta med vår gran till stallet så han får nåt gott att tugga på. Den hade ju inte ens börjat barra än. 

Jag har krupit ner under värmefilten och dricker lite gott örtte med extra ingefära och honung. Inte för att jag är förkyld eller nåt utan vara för att det är lite hälsosamt. Jag kunde dock inte motstå lite färsk sötlaktris till lördagsgodis så den där socker avvänjningen går inte helt lysande. Utanför fönstret har blåsten tilltagit och jag hörde att det är orkanstyrka i byarna. Skönt då att sitta inne och bara njuta.




fredag 9 januari 2015

En sån där dag då allt blir gjort...

Idag jobbade jag med mitt IT uppdrag trots att det var fredag... Alltså har det känts som en onsdag hela dagen. Det kan ju också ha att göra med att onsdag var som måndag och det alltså var onsdag idag, fast fredag. Just så förvirrande är det när man blir veckovill efter en länge ledighet. Ivarjefall var jag inte alls fredsgsloj utan lyckades hålla mig allert hela dagen. 

Jag kom på vad det var jag glömt bort att jag skulle göra, ändra lite datum på terminens workshops och skicka inbjudan till dessa. Hoppas det blir bra den här gången med. Annars är det mest exporterna av bloggar just nu. Har hjälpt ett par förskolor idag och haft ett inspirerande samtal som ledde till att vi startade en tillfällig blogg i väntan på det nya. Den där tillfredsställelsen när klockan närmar sig fyra och man gjort klart allt man skulle...härligt!

Det var min tur att åka till stallet eftersom Nattis fick göra allt jobbet igår. Idag var det inte så mycket. Mockade ut sjukhagen, vilket är den enda uppgift vi måste göra dagligen nu. Satte på broddarna igen också för det där regnet som skulle vräka ner idag kom som snö. Det blev lite att skotta ut ur hagen också, tror inte det är så bra att stå i snöslask. När jag masserade in linimentet tyckte jag kanske att jag kunde känna lite mer av senan. Den har varit svullen så det kännts mer som en helhet istället för tre separata senor. Idag kanske jag kunde utskönja två? Imorgon blir det biolight som ska sätta ytterligare fart på läkningen. Jag fick tillslut tag på vetrinären och fick pratat om igångsättningen. Det som gäller är 15 minuters skritt första veckan och sen utöka med fem minuter i veckan. Asfalt eller grusväg, inga större backar. I nödfall kan en frusen men helt slät paddock fungera och fryser det på, även en gräsmatta. Han ska stå kvar i sjukhagen fram till våren då det torkat upp och sen slussas ut långsamt på större yta och med fler hästar. Sommarbete ska inte vara nåt problem för då ska han vara helt återställd. Kändes väldigt bra att få lite klara direktiv. Dessutom kunde det inte skada med lite biolight eller laser så det är bara att köra på med hela arsenalen. 

Sötast idag var att Manne, som onekligen är lättlärd försökte sig på att pussa mig på kinden i hagen för att få en godis. Inte lika sött när han bara måste studsa runt lite och galoppera på stället för att leka med sin matte. Måtte MD calm fungera som lugnande innan vi ska rida! 

Jag hade lovat mig själv att hålla mig till ett glas vin och en choklad muffins på fredag kväll i januari. I går övertalades jag att haka på 100 dagar utan sötsaker men det höll inte ens 100 timmar! Fast jag nöjde mig med ett glas vin till, en STORT glas...


torsdag 8 januari 2015

Sådär...

Nu vet jag allt! Kanske inte alls faktiskt men det finns inget mer att läsa på hippson. Efter lite icke framgångsrika försök att få reda på massor av information från olika instanser känner jag nu att vi har en plan för vår häst. Idag fick jag meilvägen kontakt med equiterapeften Daniel som kollade Manne när vi köpte honom. Vi fick förslag på en tinktur för invärtes bruk som är inflammationsdämpande och nåt mer just bra för senor och så ett linement med arnika, nästan samma vi har så det köpte vi inte... Däremot slog vi till på MD calm för att ha alla fyra hovar i marken. För 650 fick vi både och och jämför man med vad det kostar med det där magnesium tillskottet som gick på 800 spänn på en månad kändes det väldigt billigt. Om det funkar. Han erbjöd också akupunktur men vi avvaktar lite till med det.

Vi har däremot beslutat att satsa på biolight behandling under läkprocesen. Det är många som tycker det gett jättebra effekt och att det är likvärdigt med laser, några säger att laser inte funkar alls andra att det är bästa metoden. Man blir lite kluven av att läsa listor och jämföra men tillslut vann biolight eftersom det inte kan skada hästen och för att vi har råd att ge behandling hela konvalescensen. Oavsett om det hjälper är det skönt att ha fattat ett beslut att GÖRA något. Så på lördag får han första behandlingen av femdagarsstart. Sen blir det lite mindre frekvent tack och lov men en till två gå per vecka kanske?  Ger det fram till veteinär besöket i februari får vi se om det har haft effekt.

Så nu ska jag försöka släppa det här med pallen och koncentrera mig på annat. Som att leva lite hälsosamt. Råkade haka på några kollegor på jobbet som kör 100 dagar utan sötsaker! Där fick jag för detox...men vin och goda ostar var fritt fram så det är min melodi. Idag var jag också hos massören och fick hela baksidan manglad. Det var såå skönt! Ontskönt. Efteråt frös jag och borde åkt hem, men Nattis hade gjort stallet nästan klart så jag åkte dit och hämtade henne och försökte hålla värmen i fika rummet. Det var skönt att komma hem och äta och dricka massa vatten. Och ingefärsfe i sängen med den elektriska värmefilten under kroppen. Ska unna mig en sån behandling till när friskvårds pengarna kommer. Och börja träna magen och stretcha nacken. Och äta nyttigt alltså...känner mig laddad för detta. 

Och laddad inför terminens jobb. Fick en ny kollega igår som verkar väldigt trevlig. Förlorar tyvärr en av de bästa jag jobbat med om två veckor så det är väl som vanlig att man får ta igen på karusellerna det man förlorar på dalbanora. Nåt bra och nåt dåligt...som med allt annat.

onsdag 7 januari 2015

Första arbetsdagen.

Jag har lyckats hålla mig från onyttigheter en hel dag utan att känna mig det minsta asketiskt lagd. Lite kaffe får man unna sig men känner mig lite inspirerad att köra lite detox som mina gamla kollegor gjorde så här års. Men som sagt, gränsen går vid kaffet! Dock blev det vegetarisk lunch och skippat fika på jobbet. 

Vi lyssnade på en italiensk föreläsare från reggio Emilia som översattes av en som gjorde sitt allra bästa. Lite svårt att hänga med i svängarna men italienska är vackert nog. Satt och tänkte på rödvin och parmesan mest hela tiden. Lite blandat med barntankar, filosofi och en och annan romantisk middag... Lite svag för de där italienarna är man ju... Fast det kanske räcker med den jag har? 

Det var skönt och roligt att vara tillbaka till jobbet i varje fall och den här terminen blir nog ännu bättre än förra! 

Jag fortsätter att googla hästrelaterat och nu kommit fram till att vi ska prova lugnande örter till igångsättningen. Dessutom försöker jag få tag på nån som inte tar alltför mycket för laserbehandling och fått fram ett par namn:) 

Nattis fortsätter med klickerträningen och idag lärde han sig puss! Den här bilden är så söt även om jag har ett och annat att säga om säkerheten i hanteringen. Pussa på mulen? Ingen hjälm!!! Borde skälla lite istället för att dela. Men det gör jag inte för de ser så lyckliga ut båda två.


tisdag 6 januari 2015

Nytt år då...

Imorgon börjar jobbet igen efter nästan tre veckors avslappning. Har varit inne och jobbat en dag bara annars helt fokus på ledighet. Jag läste ett mail för några dagar sedan eller om det var något annat jag gjorde... I varje fall fick jag en arbetsrrelaterad tanke som jag snabbt sköt bort och tänkte att jag skulle jobba med det tidigast på onsdag...och nu har jag glömt vad det var!  Tänk om det var viktigt? Nåväl förhoppningsvis dyker det väl upp i tankarna när det måste. Vi börjar med stängningsdag och föreläsning i morgon så det blir en lugn start.

Lovet har varit ganska slappt, vi har inte gjort många knop alls. Ätit för mycket, druckit för mycket och googlat för mycket. Att ha en häst på konvalescens är inget roligt men det blir lite tid över att läsa på på. Tex har jag läst  alla trådar jag kan hitta på hippson, equipage och bukefalos som handlar om senskador och lugnande foder. Det är både skrämmande och hoppfullt. Sen står fina Manolito lugnt i sin sjukhage så egentligen borde jag inte oroa mig så mycket. Senan är lika svullen fortfarande men det har jag läst att den kan förbli...nyårsafton hade han varit lite orolig i hagen men var den som var lugnast och åt mest under natten! Surprise! Nåväl det tar en hel del kraft att tänka på och oroa sig över men om jag kan läsa på och förebygga så kanske vi kan försäkra oss om en hållbar ponny i framtiden. Förstår nu ivarje fall att det inte är helt ovanligt att de får en sån här skada när de halkar tex i hagen...

Jag skickade i väg en förfrågan om equiterapeften kan behandla för att minska ärrbildningar och är beredd att betala några tusen men vi har ju inte råd till en behandling i veckan i fyra månader direkt.Varje  behandling kostar 1000 kr tror jag!  Men det ska eventuellt vara effektfullt. Har också hört att biolight kan fungera så om nån har en sån apparat att hyra eller låna ut skulle det inte vara fel. 

Nathalie har i varje fall börjat med klickerträning som är en form att trickträning för hästar och hundar. Man har en klicker vars ljud kopplas samman med belöning. Sen kan man utveckla det på olika sätt. Just nu provar de Target, han ska trycka mulen mot ett föremål, så klickar man och ger godis. Roligt för han är ju så himla smart även om man kan bli galen på honom då han ofta försöker alla tricks han kan för att få en godis. Men nattis är så himla bra på att inte ge massa onödiga signaler, är grymt imponerad faktiskt. Hon hade blivit en grym förskollärare helt klart. Fast nu har hon ju sökt in till Kungsbacka ridgymnasium som enda val så det kan väl mamma glömma.

Själv blev jag vid maten upplyst om att jag jobbat som förskollärare i 7300 dagar i morgon om jag minns rätt. Då är det precis 20 år sedan jag steg in på mitt första jobb i Angered. Massor av vatten har flutit under bron sen den dagen. Men sammantaget kan jag nog säga att ungefär 6900 av dessa dagar har varit fantastiskt roliga och glädjefyllda. Och i morgon är det dags att ge sig av igen för att påbörja ytterligare en 20 års period i yrket som förskollärare. Jag har väldigt svårt att se mig som något annat nämligen. Och inget annat jobb och arbetslag har varit bättre än det jag har nu, lika bra kanske vid nåt enstaka tillfälle. Jag är så glad över mitt yrkesval och min plats i livet just nu. Hoppas det håller länge länge.
 
För övrigt är det dags att starta året med lite renlevnadsmånad. Sådär bara för att sätta standard. Så från och med imorgon inga sötsaker mer än en kaka till fredagsfilmen. Och alkoholkonsumtionen begränsas till ett glas rött på fredag! (Man ska ju inte ta i så man spricker) kanske behöver detta kompletteras med lite magträning för det där med att inte rida på sex veckor har satt sina spår. Välkommen 2015 hoppas du är beredd att konkurrera med din föregångare!